BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Als, om anatomische of medische redenen, een conventioneel gehoorapparaat niet kan worden gebruikt, hoortoestellen voor botgeleider zijn een behandelingsoptie onder bepaalde omstandigheden. Bot Verankerd gehoorapparaten (Duits bot verankerde gehoorapparaten) - of kortom: baha - zijn een speciale vorm van hoortoestellen van botgeleiding , die zoals hoortoestel implantaat kan stevig verankerd zijn in het schedelbot. Met behulp van het natuurlijke vermogen van menselijke botten om geluid te begeleiden, de krachtige implantaten te versterken en actieve deelname aan het professionele en sociale leven mogelijk te maken.

Baha hoortoestellen Toepassingsgebieden

Conventionele gehoorapparaten vereisen de deelname van het middenoor aan het gehoorproces, en daarom kan gehoorverlies, waarbij het middenoor wordt beïnvloed, niet in evenwicht kunnen worden. Als de enige geïmplanteerde vorm van gehoorapparaten voor botgeleiding, zijn Baha -gehoorapparaten gericht op de behandeling van zeer sterk geluid geleidend gehoorgeluid (externe en middenoren worden aangetast) en licht gecombineerd gehoorverlies ( Medium en binnenste oren worden aangetast) weg. Ze zijn hier bijzonder geschikt voor, omdat er geen betrokkenheid van het middenoor vereist is bij het horen van bot verankerd. Een eenzijdige sensorinurale doofheid kan ook worden overbrugd door de botlijn. Omdat geen demping veroorzaakt door de hoofdhuid, zoals het geval is met andere bouwmethoden van de hoortoestelfamilie, behaalt de behandeling met de Baha een verbeterd geluidsresultaat met een hoger volume.

Baha hoortoestellen of CROS-gehoorapparaten met eenzijdige gevoelloosheid?

Met eenzijdige gevoelloosheid is een indicatie met CROS-gehoorapparaten mogelijk, waarin zowel het stoffige als het gehooroor worden geleverd met gehoorapparaten. Het hoortoestel aan de stoffige zijde absorbeert akoestische signalen en stuurt ze naar het gezonde oor, waar een luisterend indruk vervolgens op een natuurlijke manier kan opkomen. problematisch is het ontbreken van een mogelijkheid om naar de richting te luisteren, omdat voor een volledige luisterafdruk een twee -eared hoorsperceptie vereist is. De noodzaak om hoortoestel aan de gezonde kant te dragen is ook een mogelijke kritiek.

Dit kan worden vermeden met implantaten van botgeleiding: hier wordt het implantaat uitsluitend op de verminderde pagina gebruikt en maakt het bijna normaal te luisteren naar het gehoor -gehandicapte oor. Maar ook ruimtelijke hoorzitting en directioneel luisteren zijn realistisch samen met het gezonde oor. Wanneer een indicatie van eenzijdige doofheid, wordt aangenomen dat het andere oor voldoende gehoor heeft. Lichte tot middelgrote gehoorschade is nog geen uitsluitingscriterium. Over het algemeen beslist een hoorzitting of de Baha wordt geïmplanteerd op een of aan beide kanten.

baha implantaatstructuur en functionaliteit

In het Baha -implantaat spreekt men over een beursgenoteerd gehoorapparaat . Het werkelijke implantaat bestaat uit een titanschroef van ongeveer 4 mm, die poliklinisch wordt gebruikt onder algemene anesthesie in de schedelbotten. De procedure duurt ongeveer 30 minuten. Het implantaat is gedeeltelijk geïmplanteerd omdat het bovenste deel van de schroef zichtbaar blijft en gemakkelijk uit de schedel steekt. Aan de buitenkant, het hoortoestel met microfoon, geluidsprocessor, batterij en elektromagnetische converter, die verantwoordelijk is voor het nemen van akoestische informatie.

Het door het buitenste deel opgenomen geluid wordt versterkt, vertaald in trillingen door elektromagnetische verandering en overgedragen aan het implantaat. Natural Bone Line zorgt er nu voor dat deze trilling wordt geleid tot het slakkenhuis in het binnenoor. Vanaf hier nemen het haar dat betekent dat cellen een hernieuwde conversie van de signalen in elektrische impulsen overnemen, die zorgen voor stimulatie van de hoornzenuw. Het resultaat: er wordt een luister indruk gemaakt.

Baha Implantation: Voorwaarden en nazorg

Om de geschiktheid van een toevoer met een BAHA -apparaat te bepalen, is de testfase van een dergelijk gehoorapparaat dat aan een zachte tape is bevestigd, mogelijk gedurende enkele weken over een ENT -klinieken. Op deze manier kunt u eerst het gehoorsysteem uitproberen zonder risico en zonder chirurgische interventie en controleren of deze vorm van luisterversterking geschikt is voor u. Een algemene voorwaarde voor invoegen is een voldoende functionaliteit van het binnenoor , de wil en de mogelijkheid om het implantaat te dragen en te onderhouden, evenals de motivatie voor het horen van training . Incolumn en de Health State moeten preoperatief worden opgehelderd. Bij kinderen moet ook rekening worden gehouden met de botdikte en -kwaliteit.

Na de implantatie wordt een genezingstijd van twee tot 3 maanden verwacht. In de periode na de operatie moet een hoortoestel akoestiek worden geraadpleegd om het nieuwe implantaat en de configuratie ervan aan te passen en aan te passen, zodat het implantaat optimale ondersteuning biedt. Naast de fijne instellingen hangt het luistersucces grotendeels af van de individuele motivatie voor het horen van training en deelname aan revalidatiemaatregelen. Bovendien zijn regelmatige controles van de Baha essentieel om de functie ervan te beveiligen of om complicaties te voorkomen.

Baha hoortoestellen risico's

Elke chirurgische interventie brengt bepaalde risico's met zich mee, maar het inbrengen van Baha-implantaten is meestal gecompliceerd vrij . Ontsteking van huid of botten is mogelijk, maar het komt zeer zelden voor. Verdere potentiële gevaren liggen in het losraken van het implantaat of een luistersucces dat niet aan preoperatieve verwachtingen voldoet.

Baha hoortoestellen kosten (overname)

De kosten voor implantaat en operatie worden volledig gedekt door de verzekeringssponsor. Het is echter essentieel om vooraf een overeenkomstige goedkeuring van de respectieve ziektekostenverzekeringsmaatschappij te verkrijgen. In termen van prijs liggen Baha -implantaten over het algemeen binnen een kader van € 10.000 - 30.000.