Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

Cochlea Implant: Toepassing, functionaliteit, werking, risico's & amp; Kosten

Als geluid -wankelen, conventioneel gehoorapparaten Niet langer voldoende om een ​​ gehoorverlies te compenseren Voeg een hoortoestel implantaat in. Een mogelijkheid is het Cochlea -implantaat (CI), een binnenoorimplantaat dat dient als een elektronische luistervervanging. Voor dit doel overbrugt het de functie van beschadigde haarcellen, zorgt het voor directe stimulatie van de hoornzenuw en vermijdt dus het verminderde deel van de hoorzitting. Dientengevolge is het implantaat geschikt voor ernstige tot hoge hoorzitting met hoge oorzaak.

Toepassingsgebieden - voor wie is een cochlea -implantaat logisch?

Gebaseerd op het invoegen van een cochlea -implantaat (CI) voor alle schade aan het binnenoor , met toenemende
gehoorverlies (hypakusis) , evenals om te overwegen, zo niet voldoende door conventionele hoortoestellen . De laatste komt voor zodra een aantal haarcellen van het binnenoor wordt vernietigd. In tegenstelling tot de langdurige overtuiging dat cochlea-implantaten alleen kunnen worden gebruikt wanneer de hoorzitting verloren gaat, kan het resterende gehoor tegenwoordig worden bewaard en worden ze gebruikt samen met de voordelen van de CI. Een hybride aanbod door gehoorapparaat en implantaat is ook mogelijk. Dit formulier is beschikbaar op een -zijdig feest van mensen met verschillende gehoorschade aan de oren en in het geval van levering. Een onmisbare basisvereiste is echter een aanwezigheid van cochlea of hoornzenuw.

Aan de ene kant zijn

hoofddoelgroep van de cochlea -implantaten volwassenen die een slechte taalperceptie hebben als gevolg van ernstige, beide partijen gehoorverlies wordt gevraagd, hoe hoger het beeld van succes.

Anderzijds, Kinderen die sinds de geboorte een hoge mate van gehoorverlies hebben gehad of ze in de loop van hun jeugd hebben verworven, kunnen ook worden geleverd met een cochlea -implantaat. De tijd van de interventie is hier ook cruciaal: er zijn bijzonder hoge kansen op succes als het implantaat is vastgesteld vóór de leeftijd van het tweede jaar. Na het achtste levensjaar is de verwerving van de spreker slechts in beperkte mate mogelijk op de leeftijd van vroeg of vanaf de geboorte.

Structuur - Hoe wordt een cochlea -implantaat gebouwd?

De cochlea -implantaten gemaakt van twee componenten zijn

: een extern deel dat microfoon, taalprocessor, transmissiespoel en een magneten en een binnenste deel bevat - het werkelijke implantaat - met ontvangerspoel, magneten en elektrodedragers. De eerste is bevestigd van buitenaf achter de oorschelp, terwijl het implantaat in het tijdelijke bot zit, nabij de oorschelp onder de huid.

hoortoestel op het hoofd

De verbinding tussen de batterij buiten en het binnenste deel is draadloos, waarbij de energievoorziening wordt gerealiseerd met behulp van de magnetische inductie met behulp van de hoofdhuid. Bovendien maken de interne en externe magneten een stabiele fixatie van de transmissiespoelen op de kop mogelijk. Bovendien is er een direct contactpunt tussen het implantaat en het slakkenhuis in het binnenoor door de elektrodedrager in het slakkenhuis zelf te plaatsen.

hoe een cochlea -implantaat werkt?

Het gehoorproces wordt geïnitieerd met het cochlea -implantaat door de geluidsgolven te absorberen via de buitenste component, die de audio -informatie doorstuurt naar de geluidsprocessor. In de processor worden de belangrijkste signalen omgezet in digitale informatie en naar het interne implantaat verzonden met behulp van de zenderspoel.

Hier is een andere conversie - in elektrische impulsen, die de elektroden in de audioslak bereiken door door te sturen. Met behulp van de elektroden wordt nu elektrische stimulatie van de hoornzenuw geactiveerd om de impulsen naar de hersenen over te dragen. In de hersenen worden de elektrische signalen eindelijk geïdentificeerd als ruis en de luisterafdruk wordt gemaakt.

werking - Hoe wordt het inbrengen van een cochlea -implantaat?

vóór de operatie is het belangrijk om verschillende parameters te overwegen: de duur van het kritische gehoorverlies, taalvaardigheden, de toestand van de hoornzenuw, de aanwezigheid van verdere perceptie- en verwerkingsstoornissen, ook Naarmate de motivatie om het luisteren met CI te trainen, de succesvoorspellingen van de implantatie aanzienlijk beïnvloeden. Bovendien worden gedetailleerde hoortests met en zonder gehoorapparaten vooraf geregistreerd om te wegen of een BI de juiste gehooroplossing voor de respectieve patiënt vertegenwoordigt. Nadat de geschiktheid is gecontroleerd, ontstaat de voorbereidende vraag van de organisatie van revalidatie en nazorg uiteindelijk

Tijdens de interventie wordt een 5 - 8 cm lange snede achter het oor ingesteld. Het scheren van haar is nauwelijks nodig - in tegenstelling tot meer veronderstelling. Zodra het gebied wordt blootgesteld, wordt een verdieping in de schedelbeenderen gemalen. Dit maakt het mogelijk om een ​​kanaal in het rotsbeen te maken, dat zich uitstrekt tot het middenoor en toegankelijkheid tot het ronde venster creëert. Een kleine boor kan nu worden ingebracht door het kanaal, waarmee een gat nabij het ronde venster in het slakkenhuis wordt geboord. Nadien gebruikt de chirurg het implantaat door het geglazuurde gat, waarvan de kabels aan het rotsbeen zijn bevestigd. Tijdens de operatie wordt het implantaat getest om de aankomst van de opgeroepen irritatie bij de hersenstam te controleren. Ten slotte, afhankelijk van de geselecteerde methode, is het kanaal gevuld met botmateriaal of opengelaten en wordt de opening van de kop genaaid.

De volgende dag Na de implantatie wordt de stoel van het implantaat gecontroleerd met een X -Ray. In de eerste vijf tot zeven dagen vindt de intramurale behandeling meestal plaats, waarbij de draad meestal na zeven dagen trekt. Als de wond volledig is genezen, wordt de eerste activering van het cochlea -implantaat ongeveer een tot twee weken na de operatie uitgevoerd. Fijne instellingen en optimalisaties van de luisterinstellingen zorgen voor een toenemende verfijning van het luisteren in de volgende maanden. Een regelmatige controle en het wachten van het cochlea -implantaat mogen niet worden beperkt tot deze periode, maar worden levenslang, periodieke routine om in een vroeg stadium aandoeningen te repareren of te voorkomen.

Met de eerste aanpassing begint ook een intensieve gehoortraining , die de interpretatie traint van de geluidssignalen die met de CI zijn ontvangen. Het leerproces kan worden vergeleken met het leren van een nieuwe vreemde taal en is extreem individueel. Er is echter een gemeenschappelijke basis voor alle CI -dragers: motivatie en inspanningen zijn een voorwaarde voor training, maar - ongeacht de intensiteit - zal niet leiden tot een gehoorkwaliteit die vergelijkbaar is met natuurlijk gehoor.

Risico's - Welke risico's doet de implantatie van een cochlea -implantaat?

Bij het invoegen van het binnenoorimplantaat is het een routinematige interventie, maar het blijft niet zonder risico's . Er is een risico op otitis media, mastoiditis en mogelijke schade aan het trommelvlies. Postoperatief zijn tijdelijke beperkingen op de gezichts- en smaakpapillen, die gevaar lopen door de nabijheid tot het frezen, mogelijk. Bovendien kan er - meestal alleen tijdelijke - duizeligheid of evenwichtsstoornis zijn. Het risico op anesthesie en postoperatieve infecties voor chirurgische interventies wordt ook gegeven.

voor- en nadelen: waar spreekt voor en hoe zit het met een cochlea -implantaat?

Een bepaling van voor- en nadelen van het cochlea -implantaat kan slechts in beperkte mate worden geïmplementeerd, omdat succes een sterke afhankelijkheid is van persoonlijke vereisten en trainingsmotivatie. Dienovereenkomstig kan de beslissing voor of tegen een cochlea -implantaat alleen worden genomen op basis van individueel gedefinieerde voordelen en nadelen. Terwijl de CI de -participatie in het dagelijks leven en werkomgeving verbetert, kunnen omgevingsgeluid en stemperceptie leiden en dus leiden tot een beveiligingservaring, zijn nadelen niet te negeren.

Het idee om optimaal taalbegrip na de implantatie zonder verdere inspanningen te hebben, is helaas utopisch. Naast de noodzaak van intensieve training in het gebruik van het cochlea -implantaat en het feit dat perfect luisteren zelfs niet met CI niet haalbaar is, bestaat er ook een risico op een identificatieconflict. Afhankelijk van het milieu en de tijd van de implantatie, kunnen dragers zich niet voelen in de wereld van horen of in de wereld van het horen van mensen thuis. Er kan een groot belangenconflict ontstaan, vooral voor kinderen met gehoorgestelde ouders. Maar zelfs bij volwassenen die al jaren gehoorschade hebben geïdentificeerd, is het een enorme drastische ervaring.

Cochlea Implant Cost

De kosten voor een cochlea -implantaat zijn ongeveer € 40.000 en de kosten voor nazorg zijn ook continu. De wettelijke zorgverzekeraars dekken echter meestal alle kosten voor chirurgie, revalidatie en nazorg. Als u of uw kind privé verzekerd is, is een consult met de zorgverzekeraar nodig om meer te weten te komen over een kosten.

fablea implantaatfabrikant

Cochlea -implantaten worden momenteel geproduceerd door vier fabrikanten: cochlear , oticon medische , geavanceerde bionics en med-el .