Exostosen: Ursachen, Symptome und Behandlung

Exostoses: Oorzaken, symptomen en behandeling

Exostoses zijn goedaardige botgroei die kunnen optreden in het benige deel van de buitenste oorgang. Ze worden vaak ook wel aangeduid als seksen of surfers van oorbanen, omdat ze vooral vaak voorkomen in watersportliefhebbers zoals surfers, duikers en zwemmers. Deze botgroei treden op wanneer de gehoorgang gedurende een langere periode wordt blootgesteld aan koud water.

Oorzaken en oorsprong

De exacte oorzaken van exostoses zijn niet volledig verduidelijkt, maar er wordt aangenomen dat koud water de ontwikkeling van deze botgroei bevordert. Als de gehoorgang regelmatig en gedurende een langere periode wordt blootgesteld aan koud water, neemt de druk op het botweefsel toe, wat kan leiden tot ontsteking. Osteoblasten, cellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van botten, kunnen vervolgens worden gestimuleerd om nieuw botmateriaal te vormen, wat uiteindelijk leidt tot exostoses.

symptomen

In de meeste gevallen blijven exostoses onopgemerkt totdat ze worden ontdekt tijdens een onderzoek door een arts. Zolang de gehoorgang niet volledig is begroeid, veroorzaken ze geen symptomen. Als de gehoorgang echter gedeeltelijk wordt geblokkeerd, kan het moeilijker zijn om water of oorwas uit het oor te verwijderen, wat kan leiden tot ontsteking. Dit kan leiden tot pijn en jeuk in het oor en een gehoorstoornis.

diagnose

Een arts van het oor en de keel (ENT Doctor) kan een diagnose van exostoses stellen. Otoscopie of oorspiegeling wordt uitgevoerd om de toestand van de gehoorgang te controleren. In een otoscopie wordt een apparaat genaamd otoscoop gebruikt om de gehoorgang en het trommelvlies te onderzoeken. Een vernauwing van de gehoorgang of de aanwezigheid van exostoses wordt zichtbaar gemaakt.

behandeling

Als de exostoses geen symptomen veroorzaken of alleen kleine symptomen veroorzaken, is er geen behandeling vereist. Als echter symptomen zoals pijn of gehoorstoornissen optreden, kan een operatie nodig zijn om de exostoses te verwijderen. Tijdens de operatie wordt de botgroei verwijderd om de gehoorgang opnieuw te openen. De operatie wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie en is meestal een eenvoudige interventie.

preventie

De beste manier om exostoses in de gehoorgang te voorkomen, is preventie. Wateratleten en mensen die vaak zwemmen of duiken in koud water, moeten gehoorbescherming dragen om de gehoorgang te beschermen tegen schade op lange termijn veroorzaakt door koud water. Geschikte hoorzitting conserveermiddelen zijn oordoppen, oorbeveiligingsfunctionarissen of speciale neopreen caps die de gehoorgang bedekken.

Het is ook belangrijk om de gehoorgang regelmatig schoon te maken om inkomstencollecties te voorkomen die de gehoorgang kunnen blokkeren en tot ontsteking kunnen leiden. Sommige huismiddeltjes, zoals het druipen van olie in de gehoorgang, kunnen helpen om de oorwas op te lossen en het gemakkelijker te maken om deze te verwijderen. Het is echter belangrijk om geen scherpe objecten of katoenstaafjes in de gehoorgang te steken, omdat dit de gehoorgang kan schenden en tot infecties kan leiden.

Fazit

Exostoses in de gehoorgang zijn een veel voorkomende complicatie bij watersportliefhebbers en mensen die vaak zwemmen of duiken in koud water. Deze botgroei is meestal goedaardig, maar veroorzaken soms complicaties zoals terugkerende infecties, pijn en gehoorverlies. Operatieve verwijdering van de exostoses is meestal nodig om complicaties te voorkomen. De beste manier om exostoses in de gehoorgang te voorkomen, is preventie door gehoorbescherming en regelmatige reiniging van de gehoorgang te gebruiken.