Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
In veel gevallen is het aanbod van klassieke in-ear of achterhorige gehoorapparaten volledig voldoende om het taalbegrip van gehoorstoornissen te ondersteunen. Voor dit doel versterken de apparaten het geluid en geven het in deze verhoogde vorm los aan de gehoorgang van de drager. Wat gebeurt er echter als het middenoor niet langer (meer) het vermogen heeft om geluid te verminderen, gehoorschade in toenemende mate toeneemt of anatomische redenen aanpassing van een gehoorapparaat voorkomen?

In deze gevallen kunnen implantaten

hoortoestel een alternatief zijn voor afneembare hoortoestellen en de kans verbeteren dat hun vervoerders deelnemen aan de hoorbare wereld. Een operationele interventie is absoluut noodzakelijk om een ​​implantaat in te voegen, dus de beslissing voor een hoortoestel implantaat moet grondig worden overwogen. Het is ook belangrijk op te merken dat dezelfde gehoorkwaliteit nooit kan ontstaan ​​als bij natuurlijk gehoor. Desalniettemin zijn de implantaten geavanceerde gehooroplossingen die het dagelijks leven aanzienlijk kunnen verrijken.

Hoorzitting van implantaat en gehoorapparaat: interview met een blik

gehoorapparaten implantaten
 • Niet-invasieve/ geen chirurgische interventie

 • flexibel kan worden gebruikt

 • verwerkt en versterkt geluid

 • Gebruikt de functie van middelste en binnenoren en restmissers

 • Voor licht tot ernstige gehoorschade

 • gedragen in of achter het oor

 • invasief/ operationele interventie

 • Verwijderbaar geluidsprocessor, implantaat fundamenteel stevig

 • omzeilt verminderde delen van de hoorzitting

 • Voor speciaal gehoorverlies

 • Volledig of gedeeltelijk geïmplanteerd

hoortoestel implantaatsoorten

Welk hoortoestel implantaat wordt gebruikt, hangt af van de vorm van gehoorverlies of gehoorstoornissen. De gemeenschappelijke soorten hoortoestel implantaten vormen binnenoorimplantaten -ook bekend als cochlea -implantaten -, implantaten van het middenoor, beenvertant gehoorapparaten, evenals implantaten voor hersenstempel.


De Applicatiegebieden van de verschillende implantaten omvatten het volgende:

 • Sensorineuraal gehoorverlies
 • Gecombineerd gehoorverlies
 • Geluidsgeleiding Ludo
 • aangeboren en chronische gehoorschade
 • Misplaat of ontbrekende gehoorzenuw
 • Totaal gehoorverlies (dit is echter meestal moeilijk te behandelen als het gehoorverlies optreedt vóór of tijdens taalverwerving)

De basis structuur van een hoortoestelimplantaat het resultaat van twee delen: het interne deel, dat wordt geïmplanteerd en bijgevolg onder de huid en het externe deel zit, dat bestaat uit een audioprocessor en op het Buiten de hoofdhuid is vastgesteld. Zelfs volledig geïmplanteerde apparaten zijn niet volledig autonoom, u hebt altijd een verbinding nodig met een extern apparaat voor de voeding.

Cochlea Implant

Cochlea -implantaten zijn waarschijnlijk de bekendste hoortoestelimplantaten, maar bijna niemand is voldoende geïnformeerd over hen. De apparaten dienen soms om aangeboren hoordefecten te behandelen, maar moeten worden beoordeeld als potentieel nuttig bij alle schade aan het binnenoor. De doelgroep zijn in het bijzonder volwassenen met doofheid, mensen met toenemend gehoorverlies (hypacusis), evenals kinderen met ernstige gehoorschade - genetisch of verworven.

Elektronische impulsen vormen de basis van de -functionaliteit van een cochlea -implantaat: ze genereren in de cochlea -tonen die uiteindelijk begrip mogelijk maken. Dit vereist een externe component die de taalprocessor achter de oorbeker omvat. Er is een draadloze, inductieve verbinding van de buitenste naar de interne component. De laatste zit in het tempelbot en is in direct contact met cochlea. Gecodeerde audiosignalen worden verzonden naar de ontvangerspoel van de binnencomponent via de uitzendspoel van het buitenste gedeelte. Op basis hiervan wordt de audiozenuw gestimuleerd, die een stimulatielijn naar de hersenen neemt, wat uiteindelijk een luister indruk creëert.

centraal oorimplantaat

Volgens de naam wordt het implantaat van het middenoor in het middenoor ingebracht in een uitgebreide maar laag risico -werking. De procedure voor de behandeling van perceptie of geluids geleiding gehoorverlies is en een combinatie ervan. Centrale oorimplantaten zijn ook ideaal als er een blok van het middenoor of het buitenoor is of het dragen van een extern hoortoestel is niet mogelijk. In elk geval zijn intacte interne haarcellen een voorwaarde voor het gebruik.

Voor de -functie van het middenoorimplantaat is een magneet vereist die zich realiseert dat de externe microfoon verankert met de interne taalprocessor. De microfoon fungeert als een soort vervanging voor de oorschelp - het neemt de auditieve informatie op en stuurt deze naar het implantaat in het middenoor. Dit is waar de signalen via de struisvogels naar het binnenoor worden doorgestuurd, wat een luisterafdruk creëert.

Bot Verankerd gehoorapparaten/ Bone Pipeline -gehoorapparaten

Botgeleiding hoortoestellen gebruiken de natuurlijke functie van de botten om geluid te begeleiden. Dit ontwerp spreekt ook van Bone Verankerd gehoorapparaat S (BAHA), d.w.z. met bot -verankerde gehoorapparaten. De hoorzittingimplantaten worden gebruikt voor verschillende beperkingen, soms in het geval van chronische ontsteking van het middenoor of de gehoorgang, schade aan het trommelvlies, geluidsgeleiding gehoorverlies, evenals misvormingen van oor en oor kanaal.

Uw naamgeving is te wijten aan het feit dat het implantaat - A titaniumschroef - wordt gebruikt in de botten. Als een tegenhanger is een geluidsprocessor aan het implantaat extern achter het oor bevestigd. Voor -functie absorbeert de geluidsprocessor het geluid aanvankelijk uit de omgeving, vervolgens geeft het het af aan de schroef, die trillingen gebruikt om de audiosignalen naar het binnenoor door te sturen. Als gevolg hiervan is geen deelname van het middenoor vereist, maar een intacte audiopniep en een functioneel binnenoor.

Brain Stammer Implant/ Audition Brainste geïmplanteerd (ABI)

De behoefte aan de implantatie van een brainstijmerimplantaat ontstaat wanneer de gehoorlijn werd beschadigd door geboorte of door traumatische en pathologische gebeurtenissen. Type 2 en tumorziekten moeten hier bijvoorbeeld worden vermeld, waarbij de tumor op de gehoorzenuw drukt of een schade veroorzaakt aan tumorverwijdering. Zelfs met een volledig gescheiden audiozenuw biedt het breinstijgingsimplantaat een manier om het gehoor gedeeltelijk te herstellen. Het doel is om minder optimaal gehoor te doen, maar eerder een gevoel om te horen, zodat geen uitsluiting van de auditieve wereld is uitgesloten.

Tijdens de zeer complexe implantatie wordt een kleine elektrode direct gebruikt in de hersenstam , die beschikbaar is via een kleine kabel in ruil met de externe component. De elektrode passeert frequenties door de buitenste processor die buiten zit, die stimulatie van de Hornden -zenuwen vereisen als gevolg van elektrische impulsen. Het gevolg is de voorwaartse stimuli naar de hersenen, waar dit plaatsvindt en de luister indruk plaatsvindt. Met behulp van een brainstijmerimplantaat slaagt de perceptie van omgevingsgeluid voornamelijk. Alleen met een training in liplezing kan een taal begrip het gevolg zijn van de tonen.

Implantaatkosten voor gehoorapparaat

Implantatie van elk gehoorapparaat is een operationele interventie die altijd goed doordacht moet worden. Wat verlichting maakt, is om alle kosten voor implantaat, nazorg en revalidatie van de wettelijke ziektekostenverzekeringsmaatschappijen te dekken. In termen van prijs, de implantaten van het gehoorapparaat - afhankelijk van het type implantaat en de individuele vereisten van de patiënten die het moeilijkheidsniveau van de interventie beïnvloeden - bewegen in een kader van maximaal € 40.000.

De meest kosteneffectieve zijn de Botgeleiding gehoorapparaten , die in het bereik van € 3.000 - € 5.000 liggen. Centrale oorimplantaten liggen in de prijsklasse van € 10.000 tot € 30.000, afhankelijk van de behandelingsmethode. Brain Stammer -implantaten zijn ook beschikbaar voor een prijs van ongeveer € 30.000. De kosten van het cochlea -implantaat bedragen ongeveer € 40.000. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn. De uiteindelijke prijsresultaten afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.