Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(plotseling) gehoorverlies en het oorzaken

Wereldwijd wordt getroffen door een miljard mensen van gehoorverlies. Bij zowel pasgeborenen als bij kinderen en volwassenen bestaat er een risico om het horen van zwakte te verwerven of met hen te worden geboren. Gehoorverlies kan optreden op zowel één (unilaterale) als op beide (bilaterale) oren. De term bevat een aantal verschillende vormen. U kunt meer te weten komen over de verschillende soorten gehoorverlies/gehoorverlies.

gehoorverlies veroorzaakt

Een gehoorverlies wordt toegeschreven aan verschillende oorzaken. Aan de ene kant is het gerechtvaardigd met het natuurlijke verouderingsproces, waarin de geluidsvervuiling met name een cruciale rol speelt. Aan de andere kant, met name, vooral bij kinderen, is er een frequente trigger voor tijdelijk of permanent gehoorverlies.

gehoorverlies als gevolg van de vertite

Een ontsteking van het middenoor leidt tot zwelling van de slijmvliezen in het oor. Als gevolg hiervan is de ventilatie van het binnenoor niet langer gegarandeerd. Dit creëert negatieve druk, die wordt uitgedrukt in een drukdruk. Er kan een tijdelijk gehoorverlies zijn, dat meestal verdwijnt na het genezen van de ontsteking.

gehoorverlies als gevolg van verstopte oren

constipatie van de oren kan ook leiden tot tijdelijk gehoorverlies. Bij kinderen verstoppen sommige oren door de penetratie van vreemde lichamen. In dit geval is er een risico op toevallige schade aan het oor op de verte, wat er ook op de lange termijn problemen mee kan hebben. Volwassen patiënten hebben vaker constipatie van de gehoorgang als gevolg van oorwas. Dit is ook een tijdelijke luisterbeperking die wordt verholpen door het reinigen.

gehoorverlies als gevolg van stress

gehoorverlies kan voortkomen uit overmatige stress. Er wordt aangenomen dat het stresshormoonadrenaline verantwoordelijk is, waardoor de bloedvaten krampen. Het exacte proces is echter niet helemaal bekend. Iedereen die een verlies van gehoor lijdt met overmatige stress, moet zich bewust zijn van het risico van een horende crash. In zo'n vermoeden is een bezoek aan de specialist raadzaam.

gehoorverlies als gevolg van een beroerte

beroertes die de tijdelijke lob beïnvloeden, kunnen de audiostreinen beïnvloeden en bijgevolg de hoorzitting beperken. Een verband tussen gehoorverlies en beroertes is ook andersom te zien: patiënten die een plotseling gehoorverlies hebben geleden, hebben in studies een hoger risico op een beroerte aangetoond.

gehoorverlies door Corona

In het algemeen beïnvloeden virale infecties mogelijk het optreden van gehoorverlies. Tot nu toe waren gehoorbeperkingen tot nu toe weinig bekend als een actief Covid-19-symptoom. In de context van de late gevolgen wordt het gehoorverlies vaker genoemd, maar de verbinding is nog niet opgehelderd vanwege een gebrek aan onderzoek. Als u een gehoorverlies lijdt in de context van een corona -infectie, moet u zo snel mogelijk worden behandeld.

gehoorverlies bij oudere leeftijd

Vanaf de leeftijd van 50 maakt het deel uit van het natuurlijke verouderingsproces dat de gehoorprestaties vermindert. De oorzaken van het gehoorverlies, ook wel Presbyakusis , zijn niet volledig opgehelderd. Er kan worden aangenomen dat de sluiting van de haarcellen in het binnenoor van natuurlijke veroudering, tientallen jaren van geluidsvervuiling en erfelijke factoren worden beïnvloed.

plotseling gehoorverlies

Een plotseling gehoorverlies is wanneer het verlies binnen een paar dagen plotseling op een of beide oren optreedt. Dit is een medisch noodgeval waarmee u onmiddellijk een arts moet zien. Sommigen van de getroffen horen een "plop" -geluid voordat het gehoorverlies begint. Bovendien vindt er vaak een combinatie met tinnitus of duizeligheid plaats. De oorzaken zijn onder meer: ​​

  • Overmatige hoeveelheid oorwas
  • Virale infecties
  • Tumore
  • Hoofdtrauma
  • Medicatie
  • Immuunziekten
  • Idiopathische ziekten (multiple sclerose, menière )
  • Vasculaire ziekten die de bloedtoevoer tot het oor beperken.

De diagnose van "gehoorverlies" vindt plaats in het geval van een vermindering van het gehoor van meer dan 30 decibel in drie frequenties. Gewoonlijk is het genereren van plotseling gehoorverlies mogelijk binnen twee weken, maar het type en de duur van de behandeling hangt af van de specifieke oorzaak.

behandelingsverliesbehandeling

Afhankelijk van de oorzaak van uw gehoorverlies, zijn verschillende behandelingsmaatregelen veelbelovend. Veel triggers kunnen al worden verwijderd door kleine interventies of medicijnbehandeling. Hoorzittingen die door infecties voorkomen, worden ook opgelost na het genezen van de ziekte. In het geval van permanente luisterbeperkingen is de behandeling met hoortoestellen grotendeels beschikbaar. Het volgende is van toepassing: hoe eerder de wandeling naar de dokter, hoe beter. Als u te lang wacht, riskeert u verslechtering van uw gehoor of andere ongewenste bijwerkingen, zoals de neiging tot sociale isolatie.