Mann mit Kopfhörern vor einem Laptop

Alles wat u moet weten over Tinnitus

Het fenomeen van de whoppende oren kent velen. De meeste mensen kennen een tinnitus als een geluid, fluitje, sissen of neuriën. Bijna elke vijfde Duitser had ooit een chronische tinnitus, dus deze werd meer dan 3 maanden achter elkaar beïnvloed. Symptomen beginnen vooral tussen de leeftijd van 40 en 50. Bij ons leert u alles over tinnitus: oorzaken, vormen, symptomen en methoden voor behandeling.

vormen van tinnitus

Omdat de tinnitus door de patiënt wordt waargenomen, is deze heel anders. De whizz in je oren kan ritmisch of constant zijn. Zoals een persoon betreft, vindt u deze symptomen van een ander volume. Andere secundaire symptomen kunnen ook als bijwerking verschijnen. Promotiesymptomen zijn:

 • Concentratiestoornissen
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen

In principe kan men de tinnitus onderscheiden in zijn duur en zijn soort. Je kijkt naar de periode vanaf de eerste komst van de oorgeluiden, totdat de symptomen zijn verdwenen. Een duur van maximaal 3 maanden wordt acute tinnitus genoemd, alles daarbuiten als chronische tinnitus.

Er zijn ook twee typen.

 • Objectief tinnitus : De objectieve tinnitus is gebaseerd op een daadwerkelijk meetbare geluidsbron (bijv. Vasculaire, gespierde of adem -gerelateerde geluiden) nabij het binnenoor. Dit is zeer zeldzaam.
 • Subjectieve tinnitus : De subjectieve tinnitus (tinnitus aurium) heeft geen geluidsbron in het lichaam, maar een geluid of ruis wordt waargenomen door de betrokken persoon vanwege onjuiste informatieverwerking van de hoorzitting. Deze vorm van tinnitus komt veel vaker voor.

veroorzaakt

De redenen voor een tinnitus zijn erg divers. Bij veel patiënten kan echter geen duidelijke oorzaak worden bewezen.

de objectieve tinnitus

De objectieve tinnitus is te horen door andere mensen of gemeten met zeer gevoelige microfoons. Dit zijn stromende geluiden van bloedvaten als gevolg van vernauwing (pulserend geluid) of kliktonen, die worden veroorzaakt door onvrijwillig spiertrekkingsbewegingen van de spieren in het middenoor of gehemelte. Andere oorzaken kunnen hartklepziekten zijn, bloedarmoede (bloedarmoede), een open buis (de verbinding tussen het middenoor en de neuskeel) of een goedaardige tumor in het gebied van de hoofdstiker (glomustumor).

De subjectieve tinnitus

De subjectieve tinnitus wordt alleen gehoord door de betrokken persoon en kan niet worden gemeten met microfoons. Het is nog niet volledig uitgelegd. Experts gaan ervan uit dat beschadigde haarcellen of verkeerd verkeerde zenuwpaden valse signalen doorgeven aan de hersenen. Een andere bron van fout kan rechtstreeks in het gehoorcentrum zijn ontstaan, zodat de informatie van de hoornzenuw correct wordt ontvangen, maar onjuist verwerkt.

Mogelijke oorzaken en comorbiditeiten

 • Ossificatie in de overgang tussen de derde auditieve enkel (stijgbeugel) en binnenoor ( otosclerose )
 • Ontsteking van het middelste oor
 • Innerlijke oorinfecties
 • Tube -disfunctie
  • De buis is de verbinding tussen het middenoor en de neu keelruimte
 • Gebrek aan bloedcirculatie in het binnenoor
 • Drumbont defect
 • Sluiting van de gehoorgang door oorwas of vreemd lichaam
 • Perilymph Fistulas

Andere mogelijke oorzaken:

gehoorverlies

geërfd, verworven of leeftijdgerelateerd gehoorverlies kan gepaard gaan met een tinnitus.

akoestisch neuroma

Deze goedaardige tumor knijpt de hoornzenuw. Naast een tinnitus kan het duizeligheid en verminderd gehoor veroorzaken.

de ziekte van Menière

De ziekte van Menière is een zwendel van roterende Swindula die in epileptische aanvallen optreedt. Tijdens een aanval lijdt de betrokken persoon meestal aan een laag -tone geluid en gehoorverlies.

functionele aandoeningen van de cervicale wervelkolom

Veranderingen of blokkades met name op de drie topgewrichten van de cervicale wervelkolom zijn mogelijk, maar worden kritisch besproken als de oorzaak.

Tooth Jaw Area

Patiënten met pijn en storingen van de maxis -spieren, de kaakgewrichten en tanden lijden aanzienlijk vaker van tinnitus dan patiënten zonder deze zo -aangedane craniomandibulaire disfuncties (CMD). Bij patiënten met tinnitus als gevolg van CMD is er meestal normaal gehoor. Deze tinnitusvorm treft vooral vrouwen, meestal jongere leeftijd.

Emotionele/psychologische stress

Psychische aandoeningen zoals depressie of angststoornissen zijn risicofactoren voor de ontwikkeling van oorgeluiden. Ongeveer de helft van de chronische tinnitus is of stonden onder meer stress.

Drugseffecten

Een aantal medicatie, de zo -aangedane ototoxische geneesmiddelen, veroorzaken bijwerkingen die het oor beïnvloeden. Dit beschadigt het horen niet alleen, maar kan ook een tinnitus activeren. Een selectie van deze medicijnen is:

 • Diuretische geneesmiddelen (diuretica)
 • Speciale antibiotica
 • Chemotherapie medicijnen in de context van kankerbehandelingen
 • Anti-Malaria-agent
 • Acetylsalicylzuur in hogere doses
 • Bepaalde psychotrope medicijnen

andere oorzaken

 • Cardiovasculaire aandoeningen, bijvoorbeeld hartritmestoornissen, te hoog of te lage bloeddruk
 • Metabole ziekten, bijvoorbeeld diabetes of nierdisfunctie
 • stoornissen in de hormoonbalans, bijvoorbeeld tijdens de menopauze
 • Skull Brain Dreams
 • Ziekten van het centrale zenuwstelsel (bijv. Multiple sclerose), hersentumoren, cerebrale ontsteking
 • Anesthesie, vooral over het ruggenmerg (spinale anesthesie)
 • Veranderde drukomstandigheden in het oor, bijvoorbeeld door duiken of luchtreizen (Barotrauma met negatieve druk, Caisson -ziekte bij druk in het oor)
 • Alcoholmisbruik

symptomen

Een tinnitus kan een breed scala aan geluiden veroorzaken die ook de hele dag kunnen variëren: een fluitje, lawaai, hameren, sissen, zoemen, rinkelen, kloppen of pistool. Ze verschijnen individueel of gemengd, permanent of veranderlijk, zwelling en decongestans, met constant geluid of slingeren, op een of op beide oren. Patiënten beschrijven meestal hoge pieptonen of een monotoon, dieper geluid. Met ernstig gehoorverlies kan het zelfs een melodie zijn. Als een objectieve tinnitus beschikbaar is vanwege vasculaire processen, kunt u de geluiden in de klok van de puls horen.

oorgeluiden worden door de patiënt op één, beide oren of in het midden waargenomen. Objectief gemeten zijn ze niet luider dan ritselende droge bladeren, net boven de zogenaamde gehoordrempel. Dit is de limiet waaruit iemand een geluid individueel kan horen.

Stress, fysiek overmatig gebruik of alcoholgebruik kan versterken. Sommige mensen nemen hun geluid waar vanwege stilte, vooral 's nachts en slapen daarom slecht.

In verband met gehoorverlies wordt een tinnitus luider waargenomen, omdat de geluiden uit de omgeving niet langer afleiden.

Duizeligheid en gehoorvermindering kunnen vergezeld gaan van een acute tinnitus - vooral in de loop van een hoorzitting.

Vooral in de acute fase van de tinnitus is ongeveer de helft van de getroffen die overdreven gevoelig zijn voor luide geluiden in de omgeving (hyperacusis). Rustige muziek, gemompel of autoverkeer, daarentegen, zien er aangenaam uit omdat ze het innerlijke geluid op de achtergrond duwen.

classificatie in graad

Of en hoeveel de persoon er last van heeft gehad, is heel anders. De vorm van de dag is belangrijk hoe om te gaan met de tinnitus en in welk type het geluid wordt waargenomen. Voor vergelijkbaarheid tussen de vele individuele gevallen hebben artsen 4 ernstgraden geformuleerd.:

classificatie volgens Biesinger et al.

graad 1 : de tinnitus wordt goed gecompenseerd, d.w.z. er is geen lijden

graad 2 : de tinnitus komt voornamelijk in stilte voor en heeft een verontrustend effect op stress en stress

Van graad 3 spreekt men van gedecompenseerde tinnitus

Grade 3 : Tinnitus leidt tot permanente beperking in het privé- en professionele gebied. Er zijn aandoeningen in het emotionele, cognitieve en fysieke gebied.

Grade 4 : De tinnitus leidt tot volledige decompensatie in de particuliere sector. De getroffen worden beschouwd als niet in staat om te werken vanwege de last.

onderzoek / diagnose

De medische geschiedenis, de medische geschiedenis van de patiënt is de eerste stap. Op basis hiervan kan de ENT al een eerste beoordeling van de ernst geven. De exacte mogelijke beschrijving van de oorgeluiden en de bijbehorende symptomen laten conclusies worden getrokken over mogelijke oorzaken van de tinnitus. Hoe lang de tinnitus optreedt, hoe deze wordt waargenomen en met welke dagelijkse ruis het kan worden vergeleken. De meest nauwkeurige beschrijving is belangrijk bij de diagnose. Waren er ongevallen, operaties op het hoofd, ziekten van de oren of werd de patiënt permanent blootgesteld aan lawaai? Dit alles wordt besproken over een vragenlijst of in gesprek met de ENT Doctor.

De Anamnesis -discussie bevat een uitgebreid Medisch onderzoek. Deze omvatten meestal een otoscopie of oorspiegeling, onderzoek van de sinussen en keel. Als het oorgeluid wordt beschreven als synchroon met de puls, wordt ook de halsslagader geluisterd en wordt een objectieve tinnitus herkend.

Als een objectieve tinnitus is uitgesloten, kan het volume, frequentie en spraakhoorvermogen van de patiënt worden gecontroleerd met verschillende hoortests. Bovendien wordt het oorprinten, het trillingsgedrag van het drumveld (reflexmeting), de functionaliteit van de ruzie (impedantiemeting/tympanometrie) en de hoornzenuw (meting van de gehoorzenuwen met behulp van de hersenstem audiometrie) gecontroleerd, wordt gecontroleerd .

De betonnen tinnitus -diagnostiek bevat ook de meting van de dikke tinnitus (intensiteit in DB) in relatie tot de respectieve gehoordrempel en de frequentiekarakteristieken (toonhoogte van het oorgeluid in KHz)*. De verschillende onderzoeken proberen de tinnitus te vinden en te karakteriseren om overeenkomstige behandelingsprocedures te initiëren.

Indien nodig zal de ENT-arts samenwerken met collega's uit andere gebieden diagnostisch, bijvoorbeeld om tandartsgerelateerde oorzaken te hebben, malposities van de cervicale wervelkolom, fundamentele interne ziekten (bijv. Cardiovasculaire ziekten) of psychologische problemen hebben verduidelijkt.

therapie

behandeling acute tinnitus

Een acute tinnitus die vaak voorkomt bij een plotselinge gehoorvermindering moet worden behandeld als een hoorzitting, meestal door cortisonbehandeling. Bovendien moet schade aan de gehoorzenuw worden uitgesloten als een mogelijke oorzaak van tinnitus.

Behandeling van chronische tinnitus

Uitgebreide informatie en advies (counseling)

In het geval van een (& gt; 3 maanden) (chronische) tinnitus die al enkele maanden aan de gang is, is therapie gebaseerd op de ernst van de stress en mogelijk bestaande comorbiditeiten (comorbiditeiten). Het belangrijkste behandelingsdoel is om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en de stressvolle toestand te compenseren.

Uitgebreide informatie en advies (counseling) vormen de basis hiervoor. In combinatie met psychotherapeutische therapie ligt de focus op het veranderen van denken en gedragspatronen. Tinnituswoningen (gewoonte), d.w.z. de acceptatie en dus de mogelijke "vergeten" van de tinnitus- en leerdiploma-strategieën, de promotie van welzijn, stressmanagement is het doel.

Achtergrond is een tinnitus coping -therapie (TBT). De TBT veronderstelt een veranderde gehoorperceptie, veroorzaakt door een veranderingsproces van gehoorbereiken in de hersenen.

Psychotherapeutische interventie

In het geval van chronische tinnitus is volgens wetenschappelijke studies psychotherapeutische of gedragstherapie -interventie de best onderzocht en daarom wetenschappelijk aanbevolen therapiemethode.

Stressmanagement/ontspanningstechnieken

voldoende ontspanning is erg belangrijk voor tinnituspatiënten in elke ziektefase. Op deze manier kan de grote concentratie op het ondraaglijke geluid worden verminderd. Ontspanningsvaardigheden worden geleerd of ondersteund met een aantal verschillende technieken. Deze omvatten: autogene training, biofeedback en de progressieve spierontspanning volgens Jacobson.

hörhilfen en hooropleiding

Als een gehoorverlies is, is een hoortoestel belangrijk, wat meestal ook tinnitus goedkoop beïnvloedt. Met een hoogwaardig gehoorverlies wordt het gebruik van een cochlea-implantaat aanbevolen. Bovendien kan hoortherapie worden bevorderd en getraind in de remmende proporties van gehoorperceptie in termen van tinnitus.

tinnitus no en tinnitus masker

De voordelen van een geluid, ook wel Noiser genoemd, of een masker is niet voldoende wetenschappelijk bewezen. De tinnitus noiser creëert een zacht geluid, bijna als een tegen-tinnitus. Als gevolg hiervan beveelt de hersenen het tinnitus -geluid na een tijdje als onbelangrijk en de betrokken persoon ziet het niet langer. Met het masker worden tinnitusgeluiden verdronken en kunnen op deze manier worden verlicht. De functies zijn gedeeltelijk geïntegreerd in hoortoestellen.

Muziektherapie

In het geval van muziektherapie in de context van een tinnitusziekte, wordt het gehoor opnieuw getraind, bijvoorbeeld met bewust luisteren naar geluiden. Bekende en geliefde stukken wekken positieve herinneringen aan. Hooropingstraining wordt geïntensiveerd door variaties van deze melodieën. De geselecteerde muziek moet worden aangepast aan de tinnitusfrequentie. De methode is niet wetenschappelijk gedocumenteerd, maar heeft in elk geval een ontspannend effect en is geschikt als ondersteunende behandeling. Volgens een onderzoek van het Duitse centrum voor muziektherapie werd aangetoond dat bij muziektherapie tinnituspatiënten het oorgeluid na een jaar stiller was geworden en als minder vervelend werd ervaren.

medicatie, voedingssupplementen & amp; Acupunctuur

Volgens de huidige richtlijn van de patiënt 2021 kunnen

medicatie en voedingssupplementen de chronische tinnitus niet verbeteren. Er is ook geen bewijs voor acupunctuur, maar dit kan pijn en spanningsreacties verlichten.

Behandeling van objectieve tinnitus

Als een objectieve tinnitus wordt gediagnosticeerd, wordt de ziekte die deze activeert behandeld. Vasculaire aandoeningen of vasculaire vernauwing worden bijvoorbeeld chirurgisch geëlimineerd. Spiertrekkingen worden bijvoorbeeld onderdrukt met medicatie voor de behandeling van epileptische aanvallen (anticonvulsie of anti -epileptica). Blokkades in de cervicale wervelkolom of de kaak worden gecorrigeerd. Deze behandelingen zorgen er meestal voor dat het oor dat de oren ondersteunt.